Yeni Başlangıçlara Hazır mısın?

30/12/2017

Yeni başlangıçlara hazır mısın ?

Yeni bir yıl, yeni başlangıçlardan çok, mevcutları korumalı ve güçlendirmeli. Kurulan hayallerin hedeflere ulaşması için çaba sarf etmeli. Evet, engeller elbet çıkacak, vazgeçme raddesine kadar gelecek, kimimiz pes edip kapıları kapatırken kimimiz ise hedefe varmak için bir kaç hamle ile sadece yolu değiştirip yine varmak istediği noktaya varacak.

Malum, paketi yeni açılacak 365 tane gün her birimize hediye edilirken. Nasıl kullanacağımız tamamen seçimlerimize bağlı olarak teker teker yerini bulacak.

Yerini bulurken ise kendimize minik ipuçlarını hatırlatmakta fayda var;

1- -meli, -mali kelimelerini içeren cümlelerden uzak duralım. “Bu gece maili hazırlamalı ve toplantı öncesi herkese göndermeliyim!” “Spora gitmeli ve daha fazla su içmeliyim!” “Annemlere uğramalı ve daha fazla sohbet etmeliyim.” gibi gibi, – meli, – malı cümlelerle altı çizilen hedefler ve aslı uygulamaya geçilemeyi ihmal edilenler sonrası pişmanlık ve mide sancıları.

Belli ki, tıkanan bir şeyler var ve her ne kadar aklındakileri gerçekleştirmek için notlarını kendine yazmış olsan dahi, o aksiyon bir türlü alınmıyor. Sebep açık, kurduğun cümleler seni heveslendirmekten çok zorunlu kılıyor ve hemen kendi iç sesimiz piyasaya çıkıveriyor “Sen tembelsin” “Saklanıyor” “Boşver, başka zamana ertele..”

İçerdeki kendine kulak asmaya başladığın an, inişler, çıkışlar sende eksilmeyecektir. Bir ileri bir geri misali.

Oysa cümle basit, tatlılıkla halledilebilen çok iş var, formül şu; “Evet, ve …”

“Evet raporu hazırlamakta çok zaman harcıyorum ve ekip desteğinin değerini daha fazla anladığım için bundan sonra minimum 2 kişi ile birlikte rapor hazırlamayı planlıyorum.”

“Rapor hazırlamalıyım, mesaiye kalmalıyım, bitmeyecek biliyorum, tek başıma ancak bu kadar ilerleyebiliyorum” cümlesi ise tamamen provakasyon içeren ve kendini dindirmekten, çözümden çok uzak.

2- Sınırları belli olan bir plan hazırla.

“Zamanım yok, işim çok, yetişemiyorum” cümlesini telaffuz etmek çok kolay.

Zaman çizelgeni yay masaya, al eline kalemini kağıdını ve başla planlarını yapmaya, böylece son dakika sürprizlerini de ekarte etmiş, sınırlarını net çizmiş olursun.

Panik hallerden uzak, emin adımlarla günleri kumanda etmenin keyfine varmak demek.

Baktın ki arada akıl dağılmış toparlanmakta zorlanıyorsun, o an tek bir şeye odaklan. Bu bir defter, boya kalemi, bir mum olabilir; şeklini, rengini, işlevini düşün. Sadece onu düşün. Bir kaç dakika izin ver odağın sadece basit bir şey olsun.

3- “ Hayır” diyebilmek.

Kendine “Evet” diyebilmenin ilk kuralı “Hayır” demesini öğrenmektir.

Malum, yeni yıl ile birlikte gelen hayaller, dilekler ve elle tutulur planlar var. Kim bilir kaçı kucağımıza düşüp bizi hazırolda bekleyecekler. Ve biz kim bilir, bir başkasının hayaline yardım ederken kendimizinkine “sonra” diyerek erteleyeceğiz?

Kendi hanene eklediğin her “Hayır” kelimesi sendeki yüzü güldürmeye yeteceğini biliyor musun? Peki o zaman seni engelleyen nedir?

Lora Sucuyan

Diğer Yazılar

Pişmanlıklarınızı Kazanca Dönüştürmenin Yolları

Keşkelerden çok ‘iyi ki’lerle yaşayanlardan mısın? Yoksa keşkelerinin üzerine kurgulamaktan hayatını karartan mısın?

Detaylar
Modu Değiştirmek

Tam da harika olduğunu düşündüğünüz bir güne “Günaydın “ derken, “Az sonra canınızı sıkan minik bir sinek tüm gün onunla mücadele etmenize sebep olacak” dersem, modunuz anında düşecek ve kim bilir tekrar paşa gönlünüzün keyfini yerine getirmek için neler yapıcaksınız.

Detaylar
Ne Kadar Yoğunsun?

Bir iş tamamlanmadan bir diğerine geçmemek senin ilk kuralın olsun.

Detaylar
Hayır Diyebilmek

Karşındakine, onu kırmadan, onu incitmeden veya sinirlendirmeden “Hayır” diyebilmek, aslında bir sanattan farksızdır.

Detaylar